INSIKT

Jo, du har råd att outsourca mötesbokningen

Saknar du tryck i bokningen? Vår expert berättar varför du bör prioritera extern mötesbokning och hur mycket du tappar genom att INTE göra det.

Cold calling och mötesbokning är bland de mest debatterade och utmanande områdena inom försäljning, och istället för att göra jobbet internt leker många företag med tanken att göra jobbet externt.

Att outsourca jobbet anses ofta vara en alltför stor kostnad som inte kommer att löna sig, men Ole-Arvid Liodden — partner i Loyalty Consulting — håller inte med.

– Jo, du har råd att outsourca din mötesbokning. I själva verket bör du göra det, säger han.

Stora ekonomiska vinstmöjligheter

Liodden har varit hos Loyalty de senaste sju åren, är försäljningscoach och driver sitt eget företag Expiro på sidan. Sedan slutet av 90-talet har han arbetat med försäljning för flera större organisationer, och tillbringar en stor del av sin tid med att hjälpa säljorganisationer att maximera sin potential.

Ole Arvid Liodden

Han tror att de mindre attraktiva aspekterna av att ringa kallt leder till förlust av stora summor för företag.

– Anledningen till att cold calling är så opopulärt är naturligtvis den inneboende rädslan vi alla har för avslag. Detta resulterar i uppskjutningar, ursäkter och brist på tryck i bokningen, poängterar Liodden.

Han tillägger att konsekvensen av detta både är av mental och emotionell karaktär för säljavdelningen, men också en enorm ekonomisk förlust för företag som har färre säljmöten än de egentligen har kapacitet för.

Bokar du de rätta kunderna? Så säkrar du goda leads.

Det är här outsourcing av mötesbokningen kan löna sig, och företag kan vinna mycket på denna strategi.

– Mötesbokning är en mental övning, mer än en fysisk övning. Lyckligtvis finns det några personer som är specialiserade på mötesbokning, som säljer detta till andra företag. Dessa tränar på mötesbokning och har detta som sin enda dagliga uppgift och är stolta över att vara riktigt bra på det. Där försvinner uppskjutningarna och ursäkterna, säger Liodden.

En investering i tillväxt

Företag som inte outsourcar uppger ofta tvivel om att externa bokare kan prestera för ett företag de inte känner inifrån. Den avgörande faktorn är dock vanligtvis en rädsla för att kostnaderna blir för stora.

– Detta är uppenbarligen inte sant, säger Liodden.

– Det är mycket dyrare att inte köpa extern mötesbokning om säljarna har kapacitet för att delta i fler kundmöten än de redan gör.

Han tillägger:

– Detta betyder inte att säljarna inte också ska boka själva, det externa måste ses som ett tillägg. Det är en investering i tillväxt!

Liodden förklarar beräkningen på följande sätt:

Om det genomsnittliga årliga värdet för en ny kund är 100 000 kronor och hit-rate är 20%, kan man titta på värdet av ett nytt kundmöte som en vinst på 20 000 kronor. Det betyder också att du förlorar 20 000 kronor för varje enskilt möte som inte blir bokat.

Om du outsourcar mötesbokningen till ett externt företag som levererar ett extra säljmöte per dag kommer det i exemplet ge 4,8 miljoner extra i omsättning för nyförsäljning under ett år.

– Och då är det bara snack om den potentiella ekonomiska vinsten. Dessutom finns alla andra fördelar, såsom ökad trivsel, mer inspiration, mer tryck och mer glädje. Hur mycket är du villig att investera för att uppnå detta?

Behöver du råd kring outsourcing av mötesbokning? Ta kontakt med Loyalty!