JOBBA HOS OSS

Från skidtalang till ledartalang

Kärriärsläge

Pexels ludde levin 2307939

Det har gått fort i svängarna efter att Mina blev en del av Loyalty-familjen

21 år gamla Mina Torgersen har bytt ut skidorna med skolböckerna. Samtidigt dök det upp en talang Mina inte var medveten om att hon hade. Det var inte förrän hon gick in genom dörrarna hos Assento som försäljning dök upp som ett verkligt karriärsalternativ.

- Jag hade inte en ren säljaranda i mig. Det låg inte i luften att jag skulle in i försäljnigsbranschen. Vid sidan av jobbet studerar jag till civilekonom på BI. Genom vänner och familj fick jag flera råd om att man vid en eller annan tidpunkt i karriären bör jobba inom försäljning.

Sagt och gjort! Mina tänkte att det måste vara smart att få den erfarenheten i ung ålder för att rusta sig till karriärslivet. Genom att kombinera studier med deltidsjobb som Teamledare är det mycket nyttig erfarenhet att hämta.

- Jag hade inte speciellt stora förväntningar med tanke på att gå in på försäljning. Det fick gå som det går, tänkte jag. Det det jag i efterhand har lärt mig är att det är mycket jag drar nytta av från min idrottsbakgrund. Hela livet har jag lärt mig att hantera motgång, men ännu viktigare lär man sig att hålla ut. Det är aspekter jag använder i min roll idag.

Motiverande att prestera

Tjejen från Skedsmokorset satsade nämligen på alpint vid skidgymnasiet i Dönski. Tävlingsinstinkten fick äntligen utlopp igen.

- Jag älskar tävling! Och jag älskar att vinna. Hos Loyalty mäter vi oss mot varandra. Vi får konstruktiv och ärlig feedback, så så sett är det väldigt jämförbart med idrott. Man är aldrig bättre än sin senaste prestation och har man den tankegången så blir man inte mätt på arbetet. Samtidigt har vi målsättningar vi ska nå. Efter att ha tävlat i alpint är det helt naturligt för mig att vilja prestera. Även om det inte är nytt är det fortfarande otroligt motiverande.

Trots att Mina har jobbat deltid blev hon snabbt med i Loyaltys Ledartalangprogram, ännu ett steg på vägen mot en spännande karriär. Ledartalangerna är Loyaltys talangprogram som går över 12 månader. Genom intensiv utbildning och kursande får deltagarna en bra inblick i vad det innebär att vara en ledare. Martin Andersen var den som introducerade Mina till Ledartalangerna.

- Man lär sig allt från psykologi till situationsbestämd ledning till hur man coachar 1-1. Inte minst lär man sig vad bra feedback är. Det är TrueNorth som leder programmet och de kan skryta med att jobba med ledarutveckling för andra kända varumärken som Storebrand, berättar Martin som till vardags är Säljledare i Loyalty.

Om arbeidsmiljön hos Loyalty är Mina full av beröm.

- Det är superbra miljö här. Sättet olika team är sammansatt på är bra. Vi Teamledare lär oss att ge feedback, både positiv som konstruktiv. Något av det som har imponerat på mig med Loyalty är att vi blir coachade på att oskadliggöra det att ha en "dålig" upplevelse. Det händer för alla som jobbar med försäljning ibland och är en del av jobbet.

Då Mina kom till Assento hade hon aldrig tidigare varit på en arbetsintervju och som ung jobbsökare var det inte lätt att veta vad man gick till.

- Då jag sökte hade jag aldrig varit i arbetslivet tidigare. Det var bara alpint som fanns i huvudet på mig. Anette Olsen ringde mig och ställde några frågor. Det blev snabbt ett härligt samtal om både jobbet, men också om mig som person. Efter att ha pratat lite frågade jag om vad som var nästa steg. Därifrån blev jag noga förberedd av Anette på vad som skulle hända med tanke på intervjuer. Det hela var ganska tryggt.

Framåtlutad och tuff

Anette Olsen är ansvarig för en stor del av vår rekrytering till Loyalty och hon kommer väl ihåg processen med Mina.

- Jag uppfattade Mina som framåtlutad och tuff. Hon var vuxen för sin ålder och jag gillade speciellt bra att hon kom från en idrottsbakgrund! Efter att ha pratat lite med henne kunde jag konstatera att detta var en glad tjej som jag hade fått tilltro till.

Anette upplever ofta att idrottsglada kandidater tar med sig en säregen erfarenhet vidare in i arbetslivet.

- Jag ska vara försiktig med att säga att det är ett mönster här, men jag är väldigt säker på att det man får med sig från tävlingsidrott rustar en att prestera bra. Speciellt om man idrottar på hög nivå. Då kräver det en helt egen dedikation, fokus och struktur. Dessa egenskaper kan man överföra till försäljning. Är man van att kämpa och jobba hårt för segrarna, drar man det vidare med sig i livet.

Respekterar stayer-förmåga

På frågan om hur vägen vidare går, tänker Mina efter. Men så kommer det karakteristiska skrattet.

- Jag håller alla kort öppna tills vidare. Nu fokuserar jag på studierna och har ingen klar plan utöver det. Men vi kan nog säga att den största överraskningen är att jag gillar försäljning så mycket som jag gör! Det att bli trygg på att göra en införsäljning och kommunicera är en jättebra erfarenhet.

Varför just Mina Torgersen var en av de som kom med i programmet har Martin svaret på. Han såg nämligen en riktigt dedikerad nyanställd, redan från dag 1.

- Mina har hela vägen visat en enorm tävlingsinstinkt. Hun strävar mot att bli bäst, något som var tydligt redan då hon satt i telefonsamtal. Mina frågade om extra coaching och uppföljning, allt för att säkra att hon nådde sina egna mål och standarder. Utöver det hade hon utpräglat sig som en väldigt självständig person. Det tycker jag gav henne en extra fördel. Om jag ska ge ett tips till andra som vill in på Ledartalangprogrammet är nyckelordet självständighet. En självständig anställd är en värdefull anställd.

Och om du trodde att kämparglöden blev kvar i alpint-backen, är Mina Torgersen tydlig i sitt besked.

- Jag respekterar personer som jobbar i samma företag en längre tid. Detsäger mycket om stayer-förmågan till en person. Det att man klarar att jobba sig uppåt från där man är visar på god karaktär.

Är du redo att ta karriären till nästa steg? Spana in lediga positioner här